Napomena: Ovaj tekst je namijenjen onima koji su tek počeli ili imaju namjeru da treniraju i žele se upoznati sa nekim od osnova karatea.

Pojas ( na Japanskom jeziku "obi" prevashodno je namijenjen za vezivanje odjeće - odijela ( kimona ) pored ove pojas ima još neka značenja koja se baštine u istočnjačkim kulturama ali i u karate sportu. Tako boja pojasa označava stupanj vještine koju je dostigao vježbač na primjer bijeli pojas nosi neko ko je tek počeo da trenira karate a crni pojas nosi nosi onaj ko dugo vremena trenira ili druge podučava karateu - majstor karate. Omotan pojas oko struka ima oblik kruga koji u istočnjačkim kulturama označava univerzalnu harmoniju i vječno kretanje.

Dužina pojasa


Kako odabrati dužinu pojasa jedno je od pitanja koje sebi verovatno postavljate kada želite da kupite pojas to možete veoma lako saznati uzmite vrpcu i omotajte je oko sebe tako da sa obije strane ostane oko 30 do 40 centimetara tako ćete odrediti koje dužine vam odgovara pojas.

Kako vezati pojas - primjer 1 
Kako vezati pojas - primjer 2Nadam se da sam vam pomogao kako da pravilno vezujete pojas i da ste nešto novo naučili iz ovog teksta.

Foto: pixabay