Karate 1 Premijer liga u Tokiju donijela je dominaciju domaćih takmičara i to u katama pojedinačno kod muškaraca i žena zlata su osvojili kod žena Kiyou Shimizu a kod muškaraca Rio Kiyuna.

Najviše uzbuđenja su priredile Kiyou Shimizu i Sandra Sanchez koje su se srele u finalu kategorije kata pojedinačno, obije karateke su radile katu Chantanyara Kushaku i obije su dobile isti broj bodova od strane bodovnih sudija 27,68 i ovo je prvi put da je došlo do ovakve situacije u katama na međunarodnim takmičenjima. Tako da se u ovakvoj situaciji primjenjuje WKF pravilo po tačkom 5.4 WKF pravilnika koji propisuje da u slučaju takmičari dobiju isti broj bodova, takmičari su dužni da odrade dodatnu katu kako bi se utvrdilo koji takmičar je pobjednik. U ovom slučaju smo imali "dvostruko finale" ali sada su obije karateke izvele različite kate i to Sandra Sanchez je izvela katu Suparinpei a Kiyou Shimizu je izvela katu Oyadomari No Passai, ovog puta je za nijansu bila bolja karateka iz Japana i pobijedila rezultatom 27,74 naprema 27,48 i zlato je otišlo u njene ruke. 

Važno je napomenuti da je takmičenje održano u dvorani Nippon Budokan u kojoj će se sledeće godine premijerno održati Olimpijske igre na kojima će karate biti olimpijski sport.

Foto: wkf.net