Šta je to preteniranost i kako je uočiti kod karatista ?


Jedna od definicija preteniranosti je sledeća: preteniranost se može opisati kao sportska bolest gdje dominiraju promjene u organizmu kao što su zamor mišića ili kao neadekvatan fizički ili psihički napor ulsed povećanog kvantiteta - ne kvaliteta treninga, kao što su učestalost, intenzitet, trajanje treninga itd. Preteniranost "važi" kako za mlađe tako i za starije vježbače, tako nam savremeni sport uopšteno nameće velike "snove" ali to može biti velika zamka, za sve je potrebno vrijeme, veliki rad i talenat u određenom procentu. 

Preteniranost je jedan od velikih problema savremenog sporta, istraživanja pokazuju da je preko 70% sportista na granici preteniranosti.


Kako prepoznati preteniranost kod karatista i sportista uopšteno ( neki od simptoma prisutni u literaturi ) :

- neraspoloženje i odsutnost želje za treningom, velika nervoza i napetost, loš san, gubitak težine i apetita, sukcesivno opadanje rezultata itd.

Preteniranost se može svrtstati u dvije grupe: premor mišića i preopterećenost centralnog nervnog sistema, sindrom preteniranosti ( premor mišića )  je najčešća posledica napornih treninga i neadekvatan odmor a sa tim nastaje i preopterećenost centralnog nervnog sistema zato je veoma bitno koristiti adekvatno odmor i konsultovanje sa doktorom sportske medicine.

Kako izbjeći preteniranost ?

Trenirajte umjereno ( vremenski period  i raspored treninga ) , adekvatno iskoristite odmor, regulisanje ishrane, treniranje i savjetovanje sa trenerima i doktorima sportske medicine.

Kako se liječi preteniranost ?

Za liječenje preteniranosti je neophodno da se obave ljekarski pregledi i korišćenje adekvatno odmor i upute od doktora, u ovom tekstu sam se osvrnuo uopšte na problem preteniranosti, u nekim od narednih tekstova ću bliže pisati i sa naučnog aspekta o preteniranosti.

Napomena za roditelje i trenere da u dosta slučajeva kod djece ne prepoznaju ovaj problem što u dosta slučajeva rezultira da djeca prestaju sa treniranjem karatea, veoma je važno popričati sa djetetom i otkriti razlog zašto izbjegava ići na trening. 

foto: pixabay