Treniranje karatea od samih početaka do danas iziskivao je promjenu i prilagođavanje opreme novonastalim okolnostima trenažnog procesa, danas se karate trenira u kimonu, kimono i pojas čine cjelinu "osnovne opreme". Kimono u karateu je bijele boje i sastoji se od gornjeg, donjeg dijela i pojasa.

Pojas - Pojas služi za učvršćivanje kimona, pojas u karateu nose i početnici i majstori, veličina pojasa se mjeri u centimetrima i razlikuju se u bojama od bijelog do crnog pojasa.

Rukavice


- Rukavice u karateu se koriste prilikom izvođenja borbi i borbenih tehnika, rukavice su plave i crvene boje a izrađene su od raznih materijala najčešće od PU pjene ali i drugih materijala.

Štitnici za potkoljenice i stopala


- Štitnici za potkoljenice i stopala služe da zaštite stopala i potkoljenice prilikom treniranja i zvođenja borbi i borbenih tehnika, dostupni su u plavoj i crvenoj boji.

Štitnik za zube ( guma ili gumica ) 


- Štitnik za zube popularno nazvan guma ili gumica je veoma bitan dio opreme za svakog karatistu koji praktikuje karate borbe na treningu a na takmičenjima predstavlja obavezan vid opreme.

Pored nabrojane ali ne manje važnu opremu može se uvrstiti i maska za lice, štitnik za tijelo, štitnik za grudi, suspenzori, fokuseri i ostali rekviziti kao što su "bučice, ljestvice za agilnost, obruči za preskakanje, štapovi za čučnjeve, step platforma, markeri, prepreke, štoperice, tatami podloga itd".