Jedno od pitanja koje se često postavlja jeste "ko sve može trenirati karate sport" odgovor je prilično jednostavan za treniranje karatea može se reći i da ne postoji starosna granica tako da karate može mogu trenirati djeca od 4 ili 5 godina pa sve do ljudi u zrelom dobu. 

Treniranje karate nudi jednu cjelinu u fizičkom i duhovnom pogledu karate kod vježbača pospješuje naročito zdrav način  života, dobru fizičku spremnost, povećava samopouzdanje, povećava koncetraciju kako kod djece tako i kod odraslih, disciplinu naročito kod djece, izdržljivost itd.


Takođe karate kod djece utiče na pravilan psihofizički razvoj i samodisciplinu naročito u manjim  uzrastima dok kod starijih karate je izuzetno dobar za održavanje psihofizičkog zdravlja. 

Karate se može trenirati na profesionalnom nivou i rekreativno, na profesionalnom nivou treniranje karate obuhvata dosta odricanja ( takmičenja, svakodnevni treninzi itd ) ali ovo nije razlog da nebi bili profesionalni sportista, dok na rekreativnom nivou je manje obaveza i odricanja, ali sve u svemu iako se odlučite za profesionalno treniranje karate ili rekreativno odricanja su velika ali su benefiti mnogo veći.


Karate kao i sve u životu treba praktikovari umjereno i bez pretjerivanja i uz nadzor stručnih lica.Pročitajte i ostale tekstove: