Uloga roditelja u razvoju karatiste može se mjeriti u procentu potpune neuključenosti, umjerene uključenosti do prekomjerne uključenosti roditelja u sportsku aktivnost.

Nedovoljno uključeni roditelji su u potpunosti odsutni iz sportskog života svoga djeteta, još jedna od osobina nedovoljno uključenog roditelja je da plaća članarinu, kupuje opremu, ne prati svoje dijete na takmičenja i treninzima. Nedovoljno uključeni roditelji ne razumiju vlastitu odgovornost i  mišljenja su da ukoliko bi svojim uključivanjem u sportsku aktivnost svoga djeteta negativno utical na dijete u toku bavljenja sportom.

Umjereno uključeni roditelji su oni roditelji koji omogućavaju finansijsku podršku, emocionalnu i druge vidove podrške koje su neophodni za dalji razvoj i napredovanje. Umjereno uključeni roditelji svojim ponašanjem ne utiču na rad trenera i stručnih lica.

Prekomjerno uključeni roditelji su oni roditelji koji žele da njihovo dijete uspije i postane poznato "po svaku cijenu" i da bude uspješno poput najvećih zvijezda kao što je na primjer Rafael Aghayev. Roditelji iz ove grupe su u velikoj mjeri kritični prema svom djetetu i prema trenerima i drugim stručnim licima, roditelji koji su prekomjerno uključeni u sportski život djeteta su u većini slučajeva koji se nikada nisu bavili sportom ili oni koji su ostvarivali odlične rezultate i žele da iste postignu i njihovo dijete. 

Prema većini istraživanja mali broj djece posjeduju talenat da postanu vrhunski sportisti. Zato je preporuka roditeljima da budu realni u očekivanjima i podrže angažovanje djeteta u sportu i ne forsiraju dijete da bude poput poznatih sportista jer ne mogu biti svi najbolji, za rezultate je potreban rad i vrijeme.

photo: pixabay