Kriterijumi za dodjelu pojaseva u karateu razlikuju se od kluba do kluba, ali u većini karate klubova polaganje za pojaseve se održava dva puta godišnje. Polaganje za pojaseve u karateu predstavlja „svečani čin“ za svakog karatistu ponaosob, na polaganju karatista prezentuje koliko je napredovao tokom trenažnog procesa, na polaganju su prisutni komisija i roditelji ali i ostala publika.

Polaganje za pojaseve se održava dva puta godišnje ali ovo ne mora biti pravilo, polagati se može jedanput godišnje, dali će određeni vježbač polagati jedanput ili dva puta u toku godine određuje trener koji procenjuje dali je vježbač spreman za polaganje i dalje napredovanje.

Bijeli pojas – za bijeli pojas se ne polaže samim upisom u klub i kupovinom kimona vježbač „nosi“ bijeli pojas.

Žuti, Orandž, Zeleni pojas – ovi pojasevi se u prosjeku polažu dva puta godišnje tj. Za jednu godinu vježbač može položiti žuti i orandž pojas.

Plavi, braon, crni pojas – se polažu jedanput godišnje ali sve je ovo individualno i zavisi od klubova i napretka vkežbača i spremnosti za sticanje višeg zvanja. Zvanja u karateu se mogu sticati i poklonom tako trener može unaprijediti određenog takmičara ili više njih u više zvanje radi postignutih rezultata na prestižnim takmičenjima. Vježbači koji polažu za majstorska zvanja moraju biti svjesni težine i odgovornosti koju sa sobom nosi pojas. Majstorska zvanja u karateu se „stepenuju“  tako postoji Crni pojas 1 Dan do Crnog pojasa 9 Dan ili Crni pojas 10 Dan zavisno od federacije i stila karatea. Jednom položeno zvanje u karateu važi cijelog života.

Zvanja u karateu se stiču zalaganjem i vježbanjem na treninzima a na polaganju se preuzima nagrada za taj rad, zato sadašnji i budući vježbači ozbiljno shvatite trnažni proces jer vaši rezultati najviše zavise od Vas samih i Vašeg zalaganja na treninzima.