Karate sport neće biti dio olimpijske priče 2024 godine u Parizu, iako će ova vijest rastužiti mnoge sportiste i ljubitelje karate sporta, za utjehu može poslužiti to da će karate biti na olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju. Karate će kao "eksperimentalni" sport biti na olimpijskim igrama u Tokiju pod pokroviteljstvom WKF - a (svjetske karate federacije).

Mnogi će se zapitati koji je razlog zbog čega karate neće biti na olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu, jedan od bitnih a može se reć i glavni razlog neprihvatanja karatea u olimpijsku porodicu 2024 godine u Parizu jeste taj da u karateu postoji veliki broj stilova i saveza koji imaju posebna pravila.

Na vijest da karate neće biti uvršten među olimpijske sportove 2024. godine u Parizu reagovao je i Antonio Espinos predsjednik WKF - a " vjerujemo da smo ispunili sve zahtjeve i kako imamo savršene uslove da bismo bili dodani u program olimpijskih igara. Ipak, smo obaviješteni da se naš san neće ostvariti".

Olimpijski komitet je ispred karate šansu dao surfingu, skateboardingu, sportskom penjanju i breakdencingu, prva tri sporta će se takođe kao karate eksperimentalno pojaviti u Tokiju. 

Iz svjetskih karate saveza su obavijestili da mogu samo da se pomire sa odlukom te da će u Tokiju sve najbolje što mogu i time pokazati komitetu koliko je pogriješio u svojoj odluci.

Nakon svega napisanog može se zaključiti da je neuvrštavanje karatea u olimpijski ciklus 2024 godine velika šteta i da bi uključivanjem u olimpijsku porodicu karate dobijo još više na svojoj popularnosti širom svijeta, za sada nam ostaje da čekamo neke druge olimpijske igre na kojim će karate biti uvršten kao punopravni član olimpijske porodice.