Biti nosioc pojasa u karateu određene boje označava nivo znanja i poznavanja karate vještine. Zvanja u karateu se sastoje od sistema napredovanja, da bi napredovali u više zvanje ( položili pojas ) neophodno je da demonstrirate vaše znanje pred licenciranim ispitivačima ( komisijom ).

Zvanja u karateu se dijele na učenička i majstorska:
- učenička zvanja ili KYU zvanja
- majstorska zvanja označavaju se sa DAN 1 do 9 ili 10 ( u nekim stilovima se polaže do 9 DAN zvanja a u nekim do 10 DAN zvanja) , zvanja crnog pojasa.

Redosled zvanja ( pojasa ) od učeničkih do majstorskih:

Bijeli pojas

Nosioc bijelog pojasa je vježbač koji ne poznaje borbene tehnike karate i duhovne aspekte, činom upisa tj. početka treniranja karate vježbač stiče bijeli pojas, za bijeli pojas se ne polaže.

Žuti pojas

Žuti pojas je prvi pojas koji se polaže tokom početka treniranja karatea, a jedan od simbola žute boje je i početak - svjetlost. Žuti pojas se polaže nakon određenog vremenskog perioda treniranja i to u prosjeku nakon 6 mjeseci treninga.

Orandž ili narandžasti pojas

Orandž pojas prema redosledu ide nakon žutog pojasa, orandž pojas označava da je vježbač spreman za nove vidike u karateu i da proširuje svoje znanje. Orandž pojas se polaže u prosjeku nakon 12 mjeseci treniranja.

Zeleni pojas

Nakon orandž pojasa prema redosledu ide zeleni pojas i označava da je svaki nosilac ovog pojasa sposoban da napreduje u karate vještini, zeleni pojas se polaže u prosjeku nakon 18 mjeseci treniranja.

Plavi pojas

Nakon zelenog pojasa prema redosledu ide plavi pojas koji označava da je vježbač u velikoj mjeri savladao karate vještinu, jedna od osobenosti plave boje je i sigurnost. Plavi pojas se polaže nakon dvije godine trenažnog procesa.

Braon pojas

Nakon plavog pojasa prema redosledu ide braon pojas, braon pojas označava vježbača koji ima odgovarajuću tehniku koja omogućava dalje napredovanje prema majstorskim zvanjima. Braon pojas se polaže nakon tri godine trenažnog procesa.

Crni pojas

Crni pojas označava majstorsko zvanje u karateu, kada kandidat ( vježbač ) uspješno položi cni pojas stiče zvanje majstor karatea crni pojas 1 DAN.
Crni pojas 1 DAN predstavlja početak"majstorskog puta" u karateu koji se završava do 9 DANA.

Napomjena : Periodi polaganja za učenička i majstorska zvanja koja su napisana u tekstu su relativnog karaktera i napisani su kao primjer, svaki klub ima svoj sistem rada i perioda polaganja i napredovanja svojih takmičara. Sticanje majstorkih zvanja Crni pojas 1 DAN do 9 DAN ili 10 DAN je takođe relativno jer u nekim stilovima se majstorska zvanja završavaju sa 9 DAN-om a u nekim sa 10 DAN - om.