Negativan uticaj energetskih pića na sportistu

Sunday, 27 January 2019Za energetsko piće se može reći da je to vrsta bezalkoholnog pića koje u određenom kratkom vremenskom intervalu povećava količinu energije u organizmu pomoću stimulansa i vitamina koje u sebi sadrži.

Sadržaj energetskih pića;

Šećer - većina energetskih pića u sebi sadrži veliku količinu šećera, što pri unosu u negativno utiče na organizam.

Kofein - je alkaloid bijele boje gorkog ukusa i najviše se dobija iz zrna kafe.

Efekti unošenja umjerene količine kofeina u organizam: bolja pažnja, bolje fizičke performanse, bolje pamćenje, brži oporavak mišića itd.

Efekti unošenja prekomjerne količine kofeina: uznemirenost, glavobolja, nesanica, ubrzano disanje, mučnina itd.

Taurin - je aminokiselina sa supmorom koja se u organizmu nalazi u slobodnom stanju. Istraživanja su pokazala da količina od 1000 miligrama dnevno nije štetna po organizam, dok ga u jednom energetskom piću ima od 1000 do 2000 miligrama po jednom pakovanju napitka.

Glukuronolakton (DGL) - je prirodni metabolit D - glukoze i učestvuje u regulisanju formiranja glikogena, skladištne forme šećerau mišićima i jetri. Unošenje većih količina glukuronolaktona ne može doprinijeti poboljšanju sportskih rezultata već samo u sadejstvu sa ostalim sastojcima.

Limunska kiselina - se dodaje u energetska pića radi smanjena (uklanjanja) gorkog ukusa kofeina.

Vitamini B grupe takođe se nalaze u većini energetskih pića i to Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B12, razlog stavljanja ovih vitamina u energetska pića jeste da ovi vitamini ulaze u sastav enzima koji učestvuju u metabolizmu masti i ugljenih hidrata i dobijanje energije iz njih, pored već nabrojanih sastojaka u energetskim pićima se nalaze i određene vrste biljaka.

Energetska pića kod sportista se najčešće koriste za brzu obnovu mišićne snage i to kada su izloženi većim naporima tokom treninga i takmičenja, takođe se energetska pića koriste za bolje raspoloženje i budnost, jer energetska pića u sebi sadrže kofein, taurin i šećer.
Međutim iako energetska pića imaju kratkoročno "pozitivan" efekat , ali negativan efekat je mnogo veći a koji se ogledaju u sledećem: energetska pića dovode do poremećaja srčanog ritma, povišenja krvnog pritiska i ostalih neželjenih posledica do kojih mogu dovesti. Pored navedenog energetski napitci iscrpljuju energetske zalihe organizma, stvaraju zavisnost, oštećuju unutrašnje organe itd. 
 
Copyright © 2019 Karatista.net .